Jak oczyścić wodę w środowisku naturalnym

Jak oczyścić wodę w środowisku naturalnym

Kiedy jesteś na wolności, jedyną opcją są źródła wody, które znajdziesz w okolicy. Jednak mogą one być zanieczyszczone patogenami i toksycznymi organizmami. Na szczęście istnieją sposoby na uzdatnianie naturalnych źródeł wody, a kilka z nich wymieniono poniżej.

Światło UV niszczy mikroorganizmy

Światło UV od dawna jest wykorzystywane do zabijania bakterii i innych mikroorganizmów. Ma ono potencjał, aby zabić prawie każdy rodzaj bakterii i wirusów w wodzie. Widmo światła UV jest szerokie i składa się z trzech grup: UV-A (trzysta do czterystu nanometrów), UV-B (sto do dwustu nanometrów) i UV-C (sto do 280 nanometrów). Ważne jest, aby zrozumieć, że promienie UV-A są znacznie silniejsze niż promienie UV-B. Słońce emituje część tego promieniowania, ale ta część jest prawie całkowicie pochłaniana przez atmosferę. Dlatego większość mikroorganizmów nie ma możliwości rozwinięcia odporności na te promienie.

Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie przeprowadzili badania mające na celu określenie, które długości fal promieniowania UV są najbardziej skuteczne w oczyszczaniu wody. Stwierdzili, że długości fal w zakresie 220-280 nm były najbardziej skuteczne w oczyszczaniu wody. Te długości fal okazały się również najbardziej skuteczne w utrzymaniu membran wolnych od osadów bakteryjnych w zakładach odsalania. Ponadto, lampy UV o wielu długościach fali były bardziej skuteczne niż lampy UV o jednej długości fali. Lampy o wielu długościach fali mają dodatkową zaletę w postaci zapobiegania odrastaniu bakterii w wodzie po inaktywacji UV. Światło UV „zap” zniszczyło DNA mikroorganizmów i uniemożliwiło im ponowny wzrost. W konsekwencji, światło UV jest nietoksycznym, skutecznym sposobem na oczyszczenie wody.

Światło ultrafioletowe może niszczyć bakterie bez szkody dla ludzi, ale nadal istnieje wiele zmiennych. Woda, która jest mętna lub ma znaczące cząstki stałe może utrudniać zabijanie bakterii tą metodą. Najlepszym sposobem na dezynfekcję wody jest użycie czystej wody. Zminimalizuje to ryzyko wystąpienia bio-foulingu.

Gotowanie wody usuwa bakterie

Gotowanie wody jest dobrym sposobem na zabicie bakterii i innych patogenów, które są obecne w wodzie. Gotowanie jest również dobrym sposobem na usunięcie zanieczyszczeń organicznych, takich jak pestycydy i herbicydy. Jednakże, gotowanie wody nie sprawi, że będzie ona nadawała się do picia, chyba że najpierw ją przefiltrujesz.

Gotowanie wody zabija większość bakterii i innych patogenów, ale nie usuwa z wody metali ciężkich. Zamiast tego, koncentrują się one w pozostawionej parze. Proces ten nie usuwa całkowicie tych toksyn, ale usuwa wiele z tych najczęściej występujących.

W naturze jest mnóstwo bakterii i wirusów, które mogą sprawić, że woda będzie zakażona. Niektóre z nich mogą być śmiertelne, jeśli nie są odpowiednio leczone. Do powszechnie występujących wirusów należą wirusy zapalenia wątroby, rotawirusy i koronawirusy. Protozoa są również powszechne i mogą powodować poważne infekcje jelitowe. Należą do nich Toxoplasma gondi, Entamoeba gondi i Cryptosporidium.

Dodanie chloru do wody również zabije bakterie i wirusy. Chlor jest substancją chemiczną, która powszechnie występuje w publicznych źródłach wody. Jednak jest on nieskuteczny wobec cryptosporidium i innych biologicznych patogenów. Dobrym pomysłem jest przegotowanie wody przed użyciem jej do gotowania lub picia.

Gotowanie wody jest jednym z najlepszych sposobów oczyszczania wody w środowisku naturalnym. Gotowanie wody usuwa 99% bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów. Jest to najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy sposób, aby uczynić wodę bezpieczną do picia. Urządzenia filtrujące i chemiczne środki oczyszczające nie zawsze działają, więc zagotuj wodę zanim jej użyjesz.

Choć gotowanie wody nie usuwa bakterii chorobotwórczych, jest skuteczne wobec wirusów, pierwotniaków i innych szkodliwych bakterii. Zaleca się gotowanie wody na dużych wysokościach przez trzy minuty, aby wyeliminować ryzyko kontaktu z niebezpiecznymi bakteriami. Gotowanie wody pozwala również na poprawę smaku.

Tabletki jodowe nie oczyszczają wody z pierwotniaków

Tabletki jodowe Potable Aqua mogą zabić wirusy i bakterie w wodzie, ale nie oczyszczają wody z pierwotniaków. Mogą nawet mieć negatywny wpływ na zdrowie. Tabletki jodowe oprócz tego, że zabarwiają wodę na brązowo, plamią również butelki do picia, zbiorniki wodne i ubrania. Są one również nieskuteczne wobec cryptosporidium i nie są zalecane do długotrwałego stosowania. Osoby z chorobami tarczycy i uczulone na jod powinny unikać picia wody uzdatnionej za pomocą tabletek jodowych.

Aby uzdatnić wodę na obecność pierwotniaków, można użyć tabletek jodowych lub nalewki z 2% jodu. Można je kupić w aptece lub w niektórych sklepach z artykułami do użytku zewnętrznego. Możesz również zmieszać kroplę jodyny z litrem wody, aby ją uzdatnić. Należy pozostawić rozcieńczony roztwór do odstania przez około 30 minut przed wypiciem. Jeśli obawiasz się picia wody z pierwotniakami, powinieneś skontaktować się z lokalną służbą zdrowia.

Chemiczne uzdatnianie wody jest powszechnym sposobem dezynfekcji wody. Te chemikalia zabijają większość bakterii i wirusów, ale nie są tak skuteczne wobec bardziej odpornych organizmów. Tabletki z dwutlenkiem chloru mogą zabić Cryptosporidium, ale muszą być używane zgodnie z instrukcją producenta. Tabletki jodowe nie leczą wody, która jest mętna lub ma wysokie stężenie Cryptosporidium.

Potable Aqua Iodine Tablets mogą zneutralizować nieprzyjemny smak i kolor jodu. Rozpuszczenie tych tabletek trwa około pięciu minut.

Bleach to kolejna opcja oczyszczania chemicznego

Bleach to środek chemiczny, który można znaleźć w większości domów i może być używany jako oczyszczacz wody w miejskich sytuacjach kryzysowych. Bleach zawiera podchloryn sodu, ciecz, która zabije bakterie. Zalecana dawka dla domowego wybielacza to dwie krople na kwartę wody. Powinieneś pozwolić roztworowi usiąść przez około 30 minut przed wypiciem. Używając wybielacza, pamiętaj, aby dokładnie przeczytać etykietę.

Wybielacz jest środkiem chemicznym, który może być stosowany do dezynfekcji wody i dezynfekcji powierzchni, takich jak sztućce. Jednak wybielacz ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia, po sześciu do dwunastu miesiącach zacznie się rozkładać. Nie zawsze można sprawdzić siłę działania wybielacza, aby mieć pewność, że będzie on skuteczny, gdy będzie potrzebny.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *